TPS-kannattajat Edinburghin paikallisottelussa

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Kaupungin tekee kiehtovaksi paitsi jylhä rakennuskanta, myös kaupunginosien omaleimaiset luonteet. Keskiaikainen vanha kaupunki, 1700-luvulla rakennettu uusi kaupunki, herraskainen Morningside, työväenluokkainen satamakaupunginosa Leith ja monet muut kaupunginosat yhdessä helposti saavutettavien luonnonrauhaisien poukamien kanssa luovat yhtälön, joka vetää turisteja vuosi toisensa jälkeen. Arkkitehtuurin, kirjallisuuden ja historiallisten nähtävyyksien ohella kaupungilla on paljon tarjottavaa myös jalkapallon ystävälle.

Prematch pints

Marraskuun alun sunnuntai on lämmin ja aurinkoinen. Easter Roadin alueella sijaitsevalle Hibernianin kannattajaklubille on kerääntynyt jo puoliltapäivin runsaasti vihreään sonnustautunutta väkeä. Kahden tunnin päästä on alkamassa Edinburghin paikallisottelu Hibernianin ja kaupungin toisen seuran, Heart of Midlothianin, välillä. TPS-kannattajilla on kunnia tavata kannattajaklubilla Hibernianin eli Hibsin pitkäaikainen kannattaja Michael ”Pasty” Pace, joka on luvannut valottaa taustoja paikallisten seurojen suhteille. Reilu viisikymppinen Pasty tietää mistä puhuu. Hänen kannattajuutensa alkoi peribrittiläiseen tapaan jo nuorena poikana isän viedessä häntä oman suosikkijoukkueensa stadionille. Lapsuudesta alkanut tapa on vienyt Pastyä Hibsin otteluiden ohella myös mm. neljään MM-lopputurnaukseen ja Suomessa pelattuun maaotteluun.

Edinburghin seurat ovat jääneet taloudellisessa ja urheilullisessa mielessä naapurikaupungin Glasgow’n jättiläisten kelkasta. Hibs ja Hearts taistelevatkin Celticin ja Rangersin takana muiden skottiseurojen kanssa himmeimmästä mitalista. Glasgow’n ja Edinburghin seurojen välisissä otteluissa on kuitenkin aina latauksensa. Pastyn mukaan kyseisiä kamppailuja hallitsevat stereotypiat kaupungin asukkaista. Edinburghilaisia pidetään pääkaupungin asukkaina snobeina, mitä mielikuvaa tukee kaupungin huoliteltu kaupunkikuva naapuriinsa verrattuna. Glasgow’laisen jalkapallokannattajan stereotypiaa puolestaan kuvaa parhaiten Hibsin kannattajien laulu Feed the Weegies (sävel: You are my sunshine), jonka sanat menevät seuraavasti:

You are a Weegie (lyhenne tarkoittaen Glasgow’n asukasta)
A smelly Weegie
You are only happy on giro day
Your dad’s a dealer
Your ma’s a squealer
Please don’t take my Hibees away

Rajaviivat kaupunginosien mukaan

Edinburghin jalkapalloseurojen vastakkainasettelua ei Glasgow’n tapaan hallitse uskonto. Huolimatta siitä, että Hibernianin perustivat irlantilaiset katolilaiset siirtolaiset ja Heartsilla on historiassaan ollut protestanttinen leima, ei uskonto määrittele kaupungin jalkapalloilullisia jakoviivoja.

– Olen Hibsiä kannattavana protestanttina hyvä esimerkki siitä, että uskonnolla ei ainakaan enää ole merkitystä Edinburghin jalkapallossa, toteaa Pasty.

Edinburghissa suosikkijoukkueen määrittelee useimmiten asuinpaikka. Hibsin vahvaa kannatusaluetta ovat Leithin alue pohjoisessa sekä itäiset kaupunginosat. Heartsin hallitsevaa asemaa kaupungissa kuvaa hyvin se, että seuran vaikutusaluetta ovat kaupungin kaikki muut alueet. Sen vahvinta kannatusaluetta on kuitenkin läntinen Gorgien alue.

Hulinaa?

Ottelun lähestyessä jännitys tiivistyy Hibsin kannattajaklubilla. Tuoppeja tilataan tihenevään tahtiin klubin kolmen erihenkisen osan tiskeiltä. Hartaan odotuksen keskeyttää virkavallan edustajien vierailu. Pasty selvittää keltaisiin pukeutuneiden koppalakkien tarkistavan, että kannattajaklubin jäsenten joukkoon ei ole eksynyt tunnettuja järjestyshäiriöiden aiheuttajia.

Kannattajien välisiä yhteenottoja on Skotlannissa ollut vuosikymmenien ajan. Pastyn mukaan ilmiön luonne on kuitenkin muuttunut:

– Ennen ihmiset eivät tulleet peliin tappelu mielessään. Koska kannattajia ei eroteltu katsomossa selvästi toisistaan, syntyi yhteenottoja spontaanisti. Nykyään ne ovat enemmänkin etukäteen suunniteltuja ja tapahtuvat kauempana stadionilta.

Derby-huumaa Easter Roadilla

Kannattajaklubilta muutama sata metriä matka Easter Roadin stadionille siirryttäessä huomaa tapahtuman tärkeyden paikallisille ihmisille. Kadut ovat täyttyneet otteluun suuntaavista ihmisistä, jotka laulavat ja huutavat suosikkijoukkueensa nimeä. Poliiseja näkyy katukuvassa niin ajoneuvojen kuin hevosten kanssa. Ottelujärjestelyt tuntuvat toimivan, sillä vierasjoukkueen kannattajat on ohjattu eri katua pitkin omaan päätyynsä.

Ottelua edeltävä Hibernianin tunnuslaulu Sunshine on Leith on vaikuttavaa kuultavaa kaikkien Hibernianin kannattajien yhtyessä siihen. Heartsin kannattajien täyttämä päätykatsomo yhtyy huutokilpailuun. Lähekkäin olevat vieraskatsomo ja kotijoukkueen äänekkäimpien kannattajien kansoittama katsomonosa takaa sen, että keskinäinen provokaatio on voimakasta. Huudot ovat usein alatyylisiä. Silti edes jonkin matkan päähän katsomoon sijoittuneet perheetkään eivät näytä tyytymättömiltä. Päinvastoin, tämä on näytelmä, johon kuuluva intohimo on paikallisilla verissä.

Viininpunainen verilöyly

Peli on skotlantilaiseen tyyliin vauhdikasta. Peli aaltoilee maalilta toiselle ja taklaukset ovat armottomia. Hearts siirtyy johtoon 19. minuutin kohdalla nuoren David Templetonin upealla soolomaalilla. Vieraskannattajien katsomonosasta lentää sen jälkeen kolme eriväristä savua kentälle maalia juhlistamaan. Pelin edetessä koko kaudella näkyneet Hibernianin ongelmat käyvät selviksi. Joukkue ei ole päästä edes maalintekopaikkoihin ja sen pelaajien syöttötyöskentely on hermostuneen epähuolellista. Ensimmäisen puoliskon päätyttyä kotikatsomo palkitseekin joukkueensa pienellä buuauksella.

Toisella puoliskolla Hearts siirtyy jo kahden maalin johtoon. Tämän jälkeen tunteet nousevat pintaan entistä enemmän. Kaksinkamppailutilanteen jälkeen Heartsin Kevin Kylen pinna palaa Hibsin kannattajien solvauksiin ja hän heittää pallon kohti heidän katsomonosaansa. Seurauksena tästä on kolikko- ja muovimukisade Kylen niskaan ja tuomarin hänelle antama varoitus. Myöhemmin samanlaisen kohtelun kotijoukkueen kannattajilta saa Rubén Palazuelos. Ottelun loppupuolella Hibernianin kapteeni Derek Riordan ajetaan ulos hänen taklattuaan rumasti Heartsin Rudy Skacelia. Tapahtuma symbolisoi Hibernianin surullista päivää. Kotijoukkue oli vastaantulija kentällä, minkä lisäksi vierasjoukkueen kannattajat ottivat Easter Roadin kannustuksellaan haltuunsa.

Ottelun jälkeen poliisi on sulkenut kulkuesteillä tiet, jotka mahdollistaisivat joukkueiden kannattajien kohtaamisen kaduilla. Vierasjoukkueen kannattajat pääsevät stadionilta ulos noin 15 minuuttia ottelun pääsemisen jälkeen. Heidän iloinen laulunsa värjää vihreästä alueesta hetkeksi viininpunaisen. Samaan aikaan toisaalla vihreiden kantapubissa kumotaan tuoppeja suruun.

1 thought on “TPS-kannattajat Edinburghin paikallisottelussa”

Leave a Comment