TPS-kannattajat vaatii muutoksia jalkapallo-TPS:n hallitukseen

TPS:n edustusjalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy:n taloudelliset ongelmat ovat olleet yleisesti tiedossa jo pitkään. Tilanne on muuttanut seuraa muutaman vuoden sisällä perustavanlaatuisesti. Vielä muutama vuosi sitten TPS oli taloudellisesti hyvinvoiva seura, joka kuului urheilullisesti Suomen kärkeen. Nyt TPS on Ykkösessä pelaavaa joukkue, jonka kotikentästä ei kolmen pelatun sarjaottelun jälkeenkään ole kunnon selvyyttä ja jonka jatkuvuus on kaikesta päätellen vakavasti uhattuna.

TPS seurana ei tietenkään muutu kannattajien silmissä vähäpätöisemmäksi sarjatason, menestyksen tai taloustilanteen takia. Nykytilanteeseen on kuitenkin päädytty tarpeettoman riskinoton kautta tavalla, jota on kannattajanäkökulmasta vaikeaa ja osin mahdoton hyväksyä.

Ongelmien juuret ovat syvällä, mutta vuosien takaisten asioiden kaivelu ei tilannetta muuta. Sen sijaan katseet on syytä kohdistaa siihen, mitä seurassa on tapahtunut ja tapahtuu tällä hetkellä nykyisen johdon alaisuudessa.

22. syyskuuta 2015 FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtaja Niklas Österlund siirtyi TPS:n edustusjalkapallon hallituksen puheenjohtajaksi. Samalla hallitus otti vastuulleen seuran operatiivisen johtamisen.

Viimeisen kahdeksan kuukauden aikana seurajohto on toiminut osittain tavalla, joka on TPS:n tulevaisuuden kannalta suorastaan vahingollista. Seuran johtohenkilöt puolestaan ovat kommentoineet tilannetta valikoivasti ja ajoittain suorastaan harhaanjohtavasti.

TPS-kannattajien piirissä vallitsee laaja epäluottamus seurajohdon toimia ja siten seuran nykyhallitusta kohtaan. Epäluottamusta aiheuttavat erityisesti seuraavat tapahtumat viimeisten kuukausien ajalta.

21. maaliskuuta 2016 seura ilmoitti tehneensä noin 128 000 euron tappion vuonna 2015. ”Suunta on nyt oikea ja pystymme elämään tämän tilanteen kanssa”, kommentoi puheenjohtaja Niklas Österlund samassa yhteydessä.

31.3., siis vain 10 päivää myöhemmin, Österlund kertoi Turun Sanomissa, että TPS:n osallistuminen Ykköseen kaudella 2016 on epävarmaa, ja että TPS:n kauden 2016 budjetista puuttuu lähes puolet.

Österlundin Turun Sanomille jakamat lausunnot ovat täydellisessä ristiriidassa kymmenen päivää aiemmin sidosryhmille annettuun viestiin, jonka mukaan seuran suunta on oikea.

Mitkään julkisuudessa tai kulisseissa liikkuneet tiedot eivät anna syytä uskoa, että seuran taloudessa olisi tapahtunut radikaali muutos huonompaan suuntaan näiden kymmenen päivän aikana. Österlundin 21.3. antama lausunto TPS:n taustayhtiön suunnan paranemisesta näyttää tätä taustaa vasten suorastaan valheelliselta. Näin räikeä valehtelu kannattajien, yhteistyökumppaneiden ja muiden TPS-henkisten ihmisten suuntaan on anteeksiantamatonta.

Tiedon kauden mahdollisesta väliinjäämisestä julkaisi Turun Sanomat. On täysin mahdotonta ymmärtää, miksi TPS:n hallitus ei viesti näin vakavasta asiasta seuran omissa kanavissa, vaan tulee asian kanssa ulos mediassa.

Positiivisena huomiona todettakoon, että hallituksen jäsen Jouko Peräaho kommentoi tilannetta suoraselkäisesti ja kattavasti TPS TV:ssä 5.4. Ei ole kuitenkaan millään tavalla hyväksyttävää, että seuran tiedotus annetaan näin vakavassa asiassa ensisijaisesti ulkopuolisiin käsiin. Tapauksessa myös käveltiin TPS:n tiedottajan tehtäviä jo vuosikaudet ansiokkaasti hoitaneen ammattilaisen yli.

Vielä pahemmin epäonnistui seuran sisäinen tiedotus, sillä itse TPS-joukkuekin sai lukea lehdestä, että kausi on uhattuna.

Toimintatapaa voi pitää jo itsessään törkeänä, ala-arvoisena ja täysin vastuuttomana joukkueen pelaajistoa ja valmennusta kohtaan. Lisäksi menettely herättää myös laajempia kysymyksiä siitä, millä tolalla joukkueen ja seurajohdon välinen yhteistyö sekä seurajohdon vastuunkanto yleisesti on.

11.4.2016 TPS:n myyntipäällikkö Timo Tuominen ilmoitti Ykkösen kaudenavaustilaisuudessa Helsingissä, että TPS pelaa Ykkösessä normaalisti. Kommentti uutisoitiin laajasti useissa medioissa. Vielä samana päivänä Niklas Österlund kuitenkin kertoi, ettei päätöstä kauden pelaamisesta ole tehty – jälleen seuran omien tiedotuskanavien sijaan Turun Sanomissa.

Kyseessä on toinen esimerkki, joka selvästi antaa ymmärtää, ettei seuran hallituksen ja toimihenkilöiden kommunikaatio toimi kuten pitäisi. Oletettavasti myyntipäällikkö Tuomisen lisäksi myös TPS:n joukkue oli siinä uskossa, että kauden pelaaminen on varmistunut. Ristiriitaiset tiedot aiheuttivat entisestään lisähuolta joukkueelle ja kaikille muille TPS-henkisille. Vastuu tiedotuksen epäonnistumisesta kuuluu tässäkin tapauksessa seuran hallitukselle, joka jälleen näki parhaaksi käydä seuran sisäistä dialogia median kautta.

TPS aloitti neuvottelut kauden 2016 kotiotteluidensa pelaamisesta Veritas Stadionilla keväällä 2015. Lopulta neuvottelut kariutuivat. TPS alkoi kuitenkin neuvotella Paavo Nurmen stadionin käytöstä vasta vuoden 2016 puolella. Pelipaikan ratkeaminen viivästyi lähelle kauden alkua. Kaikki asian selvittämiseen käytetty aika oli viime kädessä pois kauden 2016 myynnistä ja maksoi seuralle todennäköisesti rahaa menetettyinä tuloina.

Joukkorahoitusannin alustana toimivan Invesdorin verkkosivuilla todetaankin, että “vuoden 2016 myynti ei ole tähän mennessä toteutunut budjetoidulla tavalla, johtuen muun muassa haastavasta taloudellisesta tilanteesta ja viivästyneestä stadionratkaisusta”. TPS:n tilanteessa asian pitkittyminen omien toimien takia on erittäin vahingollista.

11.4.2016 TPS tiedotti, että se on saanut 400 000 euroa velkojaan anteeksi. TPS-kannattajien tietojen mukaan seuran suurimmat velkojat olivat Turun Palloseuran Säätiö ja Seppo Sairanen. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että käytännössä velat muutettiin osakkeiksi. Lainojen muuttamisesta osakkeiksi kerrottiin vain Invesdorin verkkosivuilla, eikä lainkaan esimerkiksi seuran omilla verkkosivuilla.

Siinä, että jo ennestään seuran taustayhtiöön omistajistoon kuuluneet Turun Palloseuran Säätiö ja Seppo Sairanen ovat kasvattaneet omistusosuuttaan, ei itsessään ole ainakaan lähtökohtaisesti mitään pahaa. On kuitenkin ihmeellistä, ettei seura tiedota sen omistuksessa tapahtuneista muutoksista tätä näkyvämmin – varsinkin nyt, kun nykyomistajille etsitään yhtiökumppaneita avoimella joukkorahoitusannilla.

Niklas Österlund kertoi Yle Turun artikkelissa 2.5.2015, että noin 900 katsojaa riittää tekemään ottelutapahtumasta Urheilupuiston Yläkentällä voitollisen. TPS:n Yläkentällä pelattujen otteluiden katsojakeskiarvo kaudella 2015 oli 1053 ja pienin yleisömäärä 901 katsojaa.

Turun kaupungin liikuntalautakunta käsitteli 22.3.2016 TPS:n pyyntöä saada pelata kauden 2016 kotiottelunsa Paavo Nurmen stadionilla. TPS on toimittanut kokoukseen Österlundin allekirjoittaman hakemuksen, jossa kerrotaan, että kauden 2015 ainoa kannattava ottelutapahtuma oli Paavo Nurmen stadionilla pelattu MP-ottelu. Samassa hakemuksessa todetaan, että Yläkentällä ottelutapahtuman saaminen kannattavaksi Yläkentällä on mahdotonta.

TPS ylitti siis jokaisessa Yläkentän ottelussa katsojamäärän, jolla ottelutapahtuma piti saada kannattavaksi, eikä silti tehnyt voittoa yhdelläkään ottelutapahtumalla. Miten budjetoinnissa on voitu epäonnistua näin pahasti?

Muun muassa edellämainitut toimintatavat herättävät paljon kysymyksiä, joihin seurajohto ei ole ulostuloissaan pystynyt vastaamaan, jos ylipäätään on edes halunnut.

  • Miksi seuran hallitus on operatiivisessa toiminnassaan ohittanut seuran toimihenkilöt, esimerkiksi tiedottaessaan kauden mahdollisesta väliinjäämisestä median kautta?
  • Miksi neuvottelut TPS:n pelipaikasta jätettiin syksyllä 2015 yhden kortin, eli Veritas Stadionin varaan? Miksi Paavo Nurmen stadionin käytöstä alettiin neuvotella vasta vuoden 2016 puolella?
  • Edellisessä kohdassa mainittu menettely vaikeutti kauden 2016 myyntiä huomattavasti ja maksoi kaikella todennäköisyydellä rahaa menetettyinä tuloina. Miten seuran hallitus kantaa vastuunsa tästä?
  • Onko TPS:n urheilupuolta, eli valmennusjohtoa ja joukkuetta, kuultu saati ajateltu missään vaiheessa pelipaikkaa ja erilaisia ottelusiirtoja selvitettäessä?
  • Onko hallitus missään vaiheessa oma-alotteisesti neuvotellut Paavo Nurmen stadionin pääkäyttäjien, eli yleisurheiluseurojen, kanssa stadionin käytöstä? Onko asiaa koskevaa viestinvaihtoa käyty vain liikuntalautakunnan välityksellä?
  • Miten pelipaikka-asia aiotaan ratkaista tulevien kausien osalta? Milloin tulevaisuutta koskevia neuvotteluja aletaan käydä? Kuka neuvotteluja TPS:n puolelta käy?
  • TPS-kannattajat ovat tukeneet seuraa talousvaikeuksien aikana monin eri tavoin, muun muassa hankkimalla Sami Rähmösen ja Jani Virtasen kummipelaajikseen ja mahdollistamalla heidän pelaamisensa TPS:ssä – puhumattakaan lukuisista ostetuista ottelulipuista, kausikorteista ja kannattajatuotteista. Monet kannattajista ovat myös osallistuneet meneillään olevaan joukkorahoitusantiin. Miksi kannattajia ei ole kuultu tai informoitu asioiden todellisesta tilasta missään vaiheessa?
  • Ennen kaikkea: seuran johto on lähivuosien aikana useaan otteeseen kertonut, että seuran talous on kehittymässä oikeaan suuntaan. Käytännössä nämä ulostulot ovat joka ainoan kerran osoittautuneet valheellisiksi. Miksi seurajohto on toistuvasti ja ilmeisen tietoisesti antanut totuudenvastaisia tietoja tilanteestaan?

Muun muassa näistä ja muista seuran johtamiseen liittyvistä seikoista johtuen TPS-kannattajien ja seurajohdon välille on syntynyt luottamuspula, jota ei uusilla, epämääräisillä ulostuloilla paikata. TPS:n johto on toimillaan antanut itsestään ylimielisen kuvan. Ylimielisyyteen ei TPS:n nykytilanteessa yksinkertaisesti voi olla varaa. Osittain seurajohdon tekemiset esimerkiksi stadionasiassa ja talousongelmia koskevassa viestinnässä ovat TPS:n kannalta suorastaan vahingollisia.

On ilmeistä, ettei FC TPS Turku Oy:n nykyinen johto nauti kannattajien luottamusta. TPS-henkisten ihmisten piirissä on myös havaittavissa haluttomuutta osallistua käynnissä olevaan joukkorahoitusantiin niin kauan, kuin seura on nykyisten johtohenkilöiden käsissä.

Kyseessä on aito huoli koko jalkapallon edustustoiminnan olemassaolosta ja jatkuvuudesta Turun Palloseurassa. Tätä tekstiä ei edes julkaistaisi, mikäli kyse ei olisi aidosta ja painavasta hätätilanteesta. TPS-kannattajat ei usko, että seura voi nousta jaloilleen nykyisen johdon alaisuudessa. Seurajohdon toiminta sekä julkisuudessa että eri tahojen välisessä toiminnassa on epäkunnioittavaa ja seuran tilanteeseen sopimatonta. TPS-jalkapallon taustayhtiön hallituksessa on tapahduttava muutoksia.

TPS-kannattajat korostaa, että tämä epäluottamuslause koskee vain FC TPS Turku Oy:n hallitusta eli seuran nykyistä operatiivista johtoa. Toivomme, että koko TPS-yhteisö antaa edelleen TPS:n pelaajille, valmennukselle ja muulle taustaryhmälle sekä toimiston henkilökunnalle täyden tukensa ja saapuu sankoin joukoin Paavo Nurmen stadionille heti perjantaina 20.5., kun TPS kohtaa KTP:n.

TPS-kannattajat