Otteluohjelma on fiasko

TPS-kannattajat on erittäin pettynyt 15.1.2020 julkaistuun Veikkausliigan otteluohjelmaan. TPS esitti kotiotteluiden toivepäiväksi perjantaita, mutta ei saanut yhtään ainuttakaan perjantaiottelua. Lisäksi TPS pyysi siirtämään vappuaattona 30.4. pelattavan ottelun, mutta sitä ei suostuttu siirtämään. Veikkausliigan toiminta näyttäytyy epäinhimillisenä. Kenelle otteluohjelmaa tehdään, jos ei seuroille eikä kannattajille – Veikkausliigan aktiivisimmille ja uskollisimmille asiakkaille?

Kumpikin turkulaisseura toivoi saavansa pelata perjantaisin. Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos turkulainen jalkapallon ystävä olisi voinut olettaa, että Kupittaan jalkapallostadionilla pelataan Veikkausliigaa perjantaisin koko runkosarjan alusta loppuun?

Otteluohjelman täydellistä epäonnistumista ei voida selittää sillä, että kaikkia toiveita olisi mahdotonta toteuttaa. Esimerkiksi SJK toivoi kotiotteluita perjantaille ja lauantaille. Näin ollen seinäjokilaiset saavatkin pelata kaikki kotiottelunsa joko perjantaina tai lauantaina.

Epäonnistumisesta kertoo sekin, että turkulaisseurojen lisäksi myös Helsingin IFK:n edustaja on kritisoinut otteluohjelmaa. Tämä tekee jo 25 prosenttia koko sarjasta, mikä alkaa olla merkki siitä, ettei seuroja ole kuunneltu.

Turussa on pitkät vappuperinteet. Taidemuseonmäelle odotetaan yli 10 000 ylioppilasta lakitukseen. Vielä suurempi määrä osallistuu muihin vappuperinteisiin. Ottelutapahtuman järjestäminen tällaisena juhlapäivänä on katastrofi.

Viikonlopun kotiotteluiden puute on ongelmallista erityisesti TPS:n ulkopaikkakunnilla asuville ja varusmiespalvelustaan suorittaville kannattajille. Se asettaa haasteita kannattajayhteisölle tärkeälle prematch- ja jälkipelitoiminnalle.

Otteluohjelmaa vaivaa paha epätasapainoisuus. TPS pelaa heti keväällä kahteen kertaan kolmen kotiottelun putkia, mutta 2.7.-9.8. välisenä aikana vain yhden kotiottelun. Minkäänlaista säännöllisyyttä tai tasaisuutta otteluohjelmassa ei ole, mikä vaikuttaa yleisömääriin vain negatiivisesti. Otteluruuhkat aiheuttavat turhaa päänvaivaa kannattajille ja seuralle, taloudellisesta epäoikeudenmukaisuudesta puhumattakaan.

Kannattajatoimintaan kuuluu oleellisesti vierasmatkat ja kilpailu katsomossa vieraskannattajien kanssa. Otteluohjelma ei kuitenkaan mahdollista runsaslukuisia vierasmatkoja eikä vieraskannattajien osallistumista TPS:n otteluihin. TPS-kannattajat eivät saaneet yhtään alle 250km vierasottelua lauantaille. Kannattajanäkökulmasta ohjelma on painajaismainen.

Turun derbyt pelataan jälleen vain arkipäivinä. Veikkausliiga ei ole osoittanut ainuttakaan syytä, miksi paikallisottelua ei voida pelata viikonloppuna, jolloin se luultavasti maksimoisi yleisöpotentiaalin ja tunnelman. Ymmärtäähän sen, että poliisille olisi noloa kertoa kansainvälisissä seminaareissa, että Suomessa pelataan isojen kaupunkien paikallisotteluita viikonloppuisin. Kenen ehdoilla ohjelmaa rakennetaan? Veikkausliigan sloganissa tunnustetaan väriä, mutta todella haastavaksi se on tehty.