DERBYENNAKKO, OSA 2: Vastakkainasettelu on tosiasia

Lauantain derby on 26. Turun derby näiden joukkueiden välillä. Lähes kolmenkymmenen kiihkeän matsin jälkeen on selvää, että joukkueiden ja kannattajien välillä on vahvaa vastakkainasettelua.

Kun vertaa seuroja keskenään, niin vastakkainasettelu tuntuu täysin luonnolliselta. 88-vuotias perinteinen suomalasseura vastaan 20-vuotias nousukas, kahdeksan Suomen mestaruuden suurseura vastaan kerran voittanut pikkuseura, koko Suomessa tunnettu kirjainyhdistelmä vastaan perinteet haastava uusi nimi. Listaa voisi jatka paljon pidemmällekin.

Silti viime vuosien derbyuutisointia on paikallislehdissä vaivannut liiallinen fair play -henki. Matsipäivän lehdissä nähdään liian usein molempien seurojen edustaja kättelemässä vastustajaa hymy korvissa. Kysehän on kuitenkin siitä, kumpi on kaupungin ykkönen. Uutisoinnista vastakkainasettelu puuttuu täysin.

Se on sääli, sillä vastakkainasettelu ei tarkoita mitään vihanlietsomista. Sillä vain luodaan jännitteitä, jotka toivottavasti purkautuvat hyvinä suorituksina kentällä ja intohimoisena kannattamisena katsomossa.

Ajat ovat onneksi muuttumassa. Viime vuosien derbyissä joukkueiden kannattajakatsomot ovat täyttyneet sadoista kannattajista. Myös ”tavallisten” katsojien seassa suurin osa katsojista on löytänyt suosikkinsa. Vielä kymmenen vuotta sitten moni taputti varovaisesti kummankin joukkueen suorituksille. Nyt monella on kaulassa oman joukkueen huivi.

TPS:n kannattajakatsomossa derbyt ovat ehdottomasti kauden kohokohtia. Vihatuin vastustaja halutaan aina voittaa, eikä katsomossa olla sekuntiakaan hiljaa.

Ohjelmistoon kuuluu myös muutama vastustajaa psyykkaava numero. Sekin kuuluu asiaan, kun mukana eletään tunteella ja intohimolla.

Seurojen välilläkin kuilu on viime vuosina kasvanut. Molempien seurojen viime vuosien menestys ja talven stadionkiista ovat pitäneet huolta siitä, että pahin kilpailija halutaan aina voittaa. Kentällä maalituuletukset ovat kauden kiihkeimpiä.

Yleisö, seurat ja pelaajat elävät jo tätä päivää. Vielä kun media tajuaisi, että kentällä ei ole mikään FC Turku United, vaan kaksi kilpailevaa joukkuetta.

1 thought on “DERBYENNAKKO, OSA 2: Vastakkainasettelu on tosiasia”

  1. Yleisö, seurat ja pelaajat elävät jo tätä päivää. Vielä kun media tajuaisi, että kentällä ei ole mikään FC Turku United, vaan kaksi kilpailevaa joukkuetta. <– ei ymmartanyt, selittakaa joku?

Leave a Comment