Mikko Paatelainen: ”Elokuun derby-voitto palautti vallan sotilasjuntalta kansalle”

Turun Palloseurassa vuodesta 2007 asti pelannut Mikko Paatelainen oli TPS-kannattajien tentattavana perjantai-iltana 18. syyskuuta. Laatuaan ensimmäinen Suomessa toteutettu kannattajien organisoima online-haastattelu oli menestys. TPS-kannattajat.net keräsi suuren joukon TPS-henkisiä vierailijoita, jotka mielenkiintoisilla kysymyksillään tekivät illasta viihdyttävän.


Veljen mukana Turkuun

Mikko Paatelainen on tunnetun jalkapallosuvun edustaja. Englannin, Ranskan ja Skotlannin sarjoissa pelannut isoveli Mixu toimi myös TPS:n valmentajana vuoden 2007, tuoden eri puolilla Suomea ja Skotlantia kierrelleen Migun samalla Aurajoen rannoille. Isoveljen kanssa samassa joukkueessa toimimisella oli omat hyvät ja huonot puolensa:

– Mixu seurasi omia edesottamuksiani suurennuslasin kanssa ja antoi kovaa suoraa palautetta. Tyyli pakotti minut keskittymään ja tekemään asiat huolella, mikä kehitti minua pelaajana paljon. Mixu oli kuitenkin todella reilu valmentaja, joka antoi negatiivisen palautteen lisäksi myös positiivista palautetta. Homma oli tasapainossa ja sama päti jokaisen pelaajan suhteen.

TPS:n ja Mikon välinen suhde kesti myös Mixun paluun Skotlantiin. Migusta onkin tullut yksi nyky-TPS:n symboleista. Mixun jälkeen Mikko on pelannut seurassa Martti Kuuselan ja Pasi Rautiaisen alaisuudessa. Kolmikko edustaa toisiinsa nähden hyvin erilaisia valmentajakoulukuntia, minkä Mikko on huomannut heitä jalkapalloammattilaisen arjessa seurattuaan. Mikon mukaan suurin ero Mixun ja Kuuselan välillä oli pelaajien roolitus kentällä. Mixun määritellessä tarkasti pelaajan tehtävät antoi Kuusela vapauksia jokaisen pelaajan omalle ajattelulle. Muutos valmentajasta toiseen saattoi Migun mukaan olla liian suuri, mikä näkyi otteissa pelikentällä.

Hyvin sujunut kausi

Kuuselan aikana TPS:n menestys oli ennakoitua vaisumpaa, huolimatta seuran silloisen toimitusjohtajan herätysvierailuista joukkueen pukukoppiin. Tällä kaudella TPS on pelannut jalkapalloliigassa välillä jopa loisteliaasti päävalmentaja Pasi Rautiaisen alaisuudessa, eikä uuden toimitusjohtajan ole tarvinnut ottaa selvää joukkueen harjoitusaikatauluista. Rautiainen on löytänyt joukkueelle hyvin toimivan ja yhteen hioutuneen vakiokokoonpanon, mikä on Paatelaisen mukaan tärkeä menestystä selittävä tekijä. Värikäs helsinkiläinen saa muutenkin Paatelaiselta tunnustusta:

– Pasi on mielestäni hyvä valmentaja joka saralla. Hän on taktisesti taitava antaen kuitenkin tilaa myös pelaajan omalle ajattelulle. Pasi on luonut joukkueellemme organisoidun ja kurinalaisen pelitavan, mikä on elinehto jokaiselle menestyvälle joukkueelle.

Kannattajat lähellä sydäntä

TPS-kannattajien ja Mikko Paatelaisen välinen suhde on jo pitkään ollut läheinen. Migu on ilahduttanut kannattajia osoittamalla maalituuletuksensa kohti äänekkäimpien kannattajien katsomonosaa ja kunnioittamalla seuralogoa pelipaidassaan. Kannattajat puolestaan ovat voineet laulaa Paatelaiselle omistettua nimikkolaulua miellyttävän usein tämän maalatessa.

Kannattajat ovat muutenkin Paatelaiselle lähellä sydäntä. Ammattilaisjalkapallon peruslähtökohta hänen mukaansa on, että joukkue pelaa kannattajilleen. Sen vuoksi kannattajilla on myös oikeus osoittaa tarvittaessa tyytymättömyytensä joukkueelle. Maksavalla katsojalla on aina oltava mahdollisuus valittaa tuotteesta.

Paatelaisen mielestä loistava esimerkki kannattajien tuesta oli kannattajien vierailu joukkueen harjoituksissa ennen elokuun paikalliskamppailua Interiä vastaan. Kyseessä oli tapaus, johon Wayne Brown ei ollut törmännyt edes Englannin pääsarjassa. Kannattajat osoittivat Migun mukaan uskollisuutensa uskomalla voittoon vielä kolmen perättäisen tappiollisen paikallisottelun jälkeen.

Taistelu Turun herruudesta

Jalkapallon suosiota Turussa on auttanut TPS:n ja Interin välinen kiivas taistelu kaupungin herruudesta. Myös Paatelainen on päässyt hyvin mukaan paikalliskamppailun tunnelmaan. Paikallisottelut ovat Migulle kauden kohokohtia, joita odottaa muita otteluita enemmän. TPS:n viimeisin voitto Interistä elokuussa oli erityisen vapauttava:

– Pelissä oli fantastinen tunnelma! Ennen ottelua tuntui, kuin sotilasjuntta olisi ollut vallassa ja voiton ansiosta valta palautettiin kansalle.

Tulevaisuus pelaajana?

Migu ei sulje pois mahdollisuutta pelata tulevaisuudessa ulkomailla. Erityisesti Englannin kolmas sarjataso kiinnostaisi häntä. Muita pelityylin kannalta sopivia paikkoja hänelle voisivat olla Skotlannin ja Norjan sarjat, joissa pelataan suoraviivaista jalkapalloa. Tason puolesta suomalaisten pelaajien siirroissa kyseisiin sarjoihin ei pitäisi olla esteitä. Harjoitusotteluiden perusteella kotimaisen liigan ero esimerkiksi Ruotsin pääsarjaan on hyvin pieni. Paatelaisen mukaan kaikki Tepsin pelaajat voisivat taitojensa puolesta pelata siellä.

Suoraviivaisen pelityylin ohella Mikko Paatelaisen vahvuudet pelaajana liittyvät hänen hyvään juoksukuntoonsa. Pelaajauraa on auttanut myös pysyminen terveenä – Mikko on viimeksi kärsinyt loukkaantumisista vuonna 2006. Tekniikkataiturina häntä ei ole kuitenkaan koskaan pidetty. Pomputtelukisasta Babatunde Wusua vastaan ei tulisi hänen mukaan edes tiukkaa. ”Wusu voittaisi. Näkeehän sen hinaajakin”, tokaisi Migu kysymykseen.

Zac

3 thoughts on “Mikko Paatelainen: ”Elokuun derby-voitto palautti vallan sotilasjuntalta kansalle””

  1. Pingback: aksara 178
  2. “Migu on ilahduttanut kannattajia osoittamalla maalituuletuksensa kohti äänekkäimpien kannattajien katsomonosaa ja kunnioittamalla seuralogoa pelipaidassaan.”

    On mukavaa että on olemassa pelaajia, jotka antavat kannattajille ansaitsemansa tunnustuksen. Silti on kannattajana on helppo provosoitua kun pidetty pelaaja (jopa pelastaja Jaron tapauksessa) käyttää samoja maneereita joka joukkueessa.

Leave a Comment