Pelaajia menee, pelaajia tulee – taas

Jos viime kauden alussa jännitettiin pelaajiston ja valmennuksen muutosten vaikutusta pelin tasoon ja menestykseen, ei tänä keväänä tarvitse jännittää kuin kalkkiviivojen sisäpuolella tapahtuneita muutoksia – niitä tosin sitten onkin kaksin verroin.

Valmennuspuolella muutokset ovat pitkästä aikaa vähäisiä. Päävalmentaja Rajamäki jatkaa odotetusti ja kun Diego Corpache teki kaksivuotisen jatkosopimuksen, on viime vuoden valmennuskolmikosta kaksi edelleen mukana. Ainoastaan Käpylän Palloon juniorivalmentajaksi siirtynyt Simo Valakari puuttuu. Valakarin lähtö on harmillista, sillä hän teki ilmeisen vakuuttavaa työtä reservijoukkue Åbo IFK:n peräsimessä. Taloustilanteen vuoksi Palloseuralla ei kuitenkaan valitettavasti ollut mahdollisuutta pitää Valakarista kiinni.

Kentällä muutokset ovat sitten vielä edelliskauttakin suurempia. Käytännössä koko hyökkäyspään miehistö Mika Ääritaloa lukuun ottamatta on vaihtanut maisemaa ja se ei voi olla näkymättä pelissä. Lähtijöiden lista on vakuuttava: Serie A:n Cesenaan siirtynyt superlupaus Roope Riski, Widzew Lodziin matkannut isoveljensä Riku, JJK:hon palanneet Mikko Manninen ja Babatunde Wusu sekä uransa lopettanut Jonatan Johansson – kolme liigatason eliittipelaajaa, maajoukkuelegenda sekä hyökkäyspään härkä ja kannattajien suosikki. Näiden pelaajien korvaaminen on TPS:lle täysin mahdoton tehtävä.

Puolustuspäässä vaihtuvuus on onneksi ollut vähäisempää. Käytännössä kaikki avauksen pelaajat viime kauden miehistöstä jatkavat. Lähtijöitä ovat ainoastaan puolustuksen yleismies Igor Jovanovic sekä kokenut Chris Cleaver. Vaikka muutokset ovat määrällisesti vähäisiä, saattavat ne hyvinkin kostautua tulevana kesänä, sillä puolustuksen miehistö on vielä viimekautistakin kapeampi. Positiivisten asioiden joukkoon voi kuitenkin laskea Jaakko Nybergin kaksivuotisen jatkosopimuksen sekä maajoukkuemaalivahti Jukka Lehtovaaran jatkon seurassa. Tiettävästi West Bromwich Albion yritti ostaa Lehtovaaran tammikuussa mutta valioliigaseuran tarjoama siirtokorvaus ei kelvannut TPS:lle.

Suuren vaihtuvuuden taivaalle tuomissa pilvissä on kuitenkin hopeareunus. TPS on osoittanut viimeisen parin kauden aikana kykenevänsä kehittämään nuoria pelaajia korkealle liigatasolle ja näin tarjoamaan mahdollisuuden siirtoon rahakkaammille kentille. Tästä syystä TPS on tällä hetkellä nuorelle suomalaiselle lupaukselle kenties houkuttelevin vaihtoehto kotimaassa, kuten Petteri Pennasen ja pitkään Turun kakkosseuran kiikarissa olleen Juho Lehtosen monivuotiset sopimukset osoittavat. Molempien allekirjoittamat pitkät sopimukset kertovat paitsi TPS:n luottamuksesta heihin, myös pelaajien luottamuksesta Palloseuraan nuorten kehittäjänä. Tässä suhteessa TPS:n valitsema tie on ehdottomasti oikea.

Tulevaisuuden kannalta tärkeää on myös se että nuoria lupauksia myymällä on saatu suomalaisittain kovia siirtokorvauksia, mikä on mahdollistanut uusien hankintojen tekemisen entistä tiukemmasta taloustilanteesta huolimatta.

Lehtosta ei vielä ole kentällä raitapaidassa nähty, mutta Pennanen on pelaamissaan otteluissa vaikuttanut pirteältä. Kolmas talvikauden hankinta, belgialainen puolustava keskikenttä/toppari Floribert N’Galula ei sen sijaan ole vakuuttanut oikein ollenkaan. Ilmeisesti päävalmentaja Rajamäki on nähnyt miehessä sellaista potentiaalia, jota katsomosta tarkkaileva amatööri ei ole toistaiseksi alkuunkaan erottanut.

Neljäs tähän päivään mennessä varmistunut uusi pelaaja on myös varsin mielenkiintoinen. Kosovon Härän Lahdesta 2004 maailmalle lähtenyt pikkuveli Njazi Kuqi tuo TPS:n hyökkäykseen wusumaisen vaihtoehdon. Vahva sentteri on kuitenkin erittäin vaikean persoonan maineessa eikä ole ulkomaiden kiertueellaan liikaa vakuuttanut, joten nähtäväksi jää kuinka paljon miehestä on Palloseuralle lopulta hyötyä. Selvää on kuitenkin että vähintään yksi lisähyökkääjä rinkiin tarvittiin, ja Kuqille on varmasti Rajamäen papereissa kaavailtu avauskokoonpanon paikkaa.

Toimitusjohtaja Casagrande ilmoitti lisäksi Kuqin sopimuksen julkaisun yhteydessä että yhtä tai kahta pelaajaa vielä katsellaan, joko rotaatiopelaajiksi tai avaukseen asti, mikäli vain sopiva pelaaja löytyy ja hankinta on taloudellisesti järkevää.

Perjantaina ilmestyvässä TPS-kannattajat.netin kausiennakon kolmannessa osassa tarkastellaan avaintekijöitä, joiden mukana TPS tulevalla kaudella voittaa tai kaatuu. Stay tuned!

6 thoughts on “Pelaajia menee, pelaajia tulee – taas”

  1. Pingback: WordPress Hosting
  2. Pingback: cc dumps tor

Leave a Comment